Τηλεφωνικές παραγγελίες: 210 32 29 688 - 210 68 38 521 - 210 89 85 507    Αναζήτηση παραγγελίας
0

JARDINIÈRE 1505

A magnificent piece of artisanship, Jardiniére 1505 piece in Sterling Silver originally designed by Georg Jensen
masterpiece

JARDINIÈRE 1505 

Με περηφάνια παρουσιάζουμε το φετινό κρυμμένο θησαυρό από το ιστορικό μας αρχείο: Jardinière no. 1505

ΕΝΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΕΧΝΗΣ

Το Jardinière 1505, σχεδιάστηκε από το χέρι του Georg Jensen το 1915. Ωστόσο αυτό το εξαιρετικά όμορφο σχέδιο, δεν τέθηκε ποτέ σε παραγωγή, και έμενε να μας στοιχειώνει μέχρι τώρα που αναγεννήθηκε και πάλι μέσα από την ιστορική αρχειοθήκη του Georg Jensen.

Το Jardiniere 1505 αποτελεί ένα εξαιρετικό κομμάτι δεξιοτεχνίας του Art Nouveau ρεύματος με το πλούσια στολισμένο κορμό και τα σχήματα που το συμπληρώνουν. Δια μήκος όλης της έκτασης του, αυτό το κομμάτι αποκαλύπτει εξαιρετικές διακοσμητικές λεπτομέρειες, όπως τα σταφύλια, τα άγρια λουλούδια και τα φύλλα, τα οποία ενσωματώνονται στο κυρίως χειροποίητο σχέδιο, προσδίδοντας του ένα ρομαντικό, φυσικό τόνο, τονίζοντας την ίδια στιγμή τις αποχρώσεις και τα ποιητικά χαρακτηριστικά που διαθέτει το ασήμι.

 

Image of the Jardiniere 1505 containing fruits. Designed by famous silver smithy Georg Jensen

“Όσο στολισμένο και αν είναι το σχέδιο του Jardiniere, υπάρχει ταυτόχρονα και ένα όριο, που επιτρέπει στα πραγματικά στοιχεία της φύσης – λουλούδια και φρούτα – να λάμψουν, από τη στιγμή που προστίθενται στο κομμάτι.”

Georg Jensen Chief Creative Officer

Nicholas Manville

ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΗ

Εμπνευσμένος από τη φύση, ο Georg Jensen διακόσμησε το δημιούργημα του με σταφύλια, αγριολούλουδα και φύλλα, όλα εκ των οποίων λαξεύτηκαν σχολαστικά από το πολύτιμο μέταλλο, προκειμένου να ζωντανέψουν αυτό το πραγματικά μοναδικό και μαγικό κομμάτι.

Σφυρηλατημένο στο χέρι από τα πιο φίνα ελάσματα ασημιού, το Jardinière no. 1505 χρειάζεται πάνω από έξι μήνες για την ολοκλήρωση της δημιουργίας του, γεγονός που το καθιστά αδιαμφισβήτητη απόδειξη της απαράμιλλης δεξιοτεχνίας, που αποτελεί την καρδιά του Georg Jensen από την ίδρυση του το 1904.

 

Grid image of the sketch behind Jardiniere 1505 and the masterpiece it self in Sterling Silver designed by Georg Jensen

ΥΠΕΡΤΑΤΗ ΔΕΞΙΟΤΕΧΝΙΑ

Η αναγέννηση του Jardinière 1505 απαιτούσε ιδιαίτερα έμπειρους αργυροχόους και τεχνίτες. Με την ντελικάτη και σφυρηλατημένη στο χέρι επιφάνεια, καθώς και το περίτεχνο στυλ Art Nouveau, το Jardinière 1505 αποτελεί διαχρονική έκφραση της πιο υψηλής δεξιοτεχνίας και καλλιτεχνικού οράματος.

Έμπειροι δεξιοτέχνες μέσα από επίπονες και προκλητικές διαδικασίες κατάφεραν να μεταμορφώσουν ένα σχέδιο 105 χρόνων σε ένα μοναδικό διακοσμητικό έκθεμα, το οποίο είναι ταυτόχρονα και απόλυτα λειτουργικό σε ένα μοντέρνο πλέον περιβάλλον.

Τα οργανικά μοτίβα του Jardinière, που εκφράζονται με απαλές, καμπυλωτές γραμμές και λεπτομερείς διανθίσεις, αποτέλεσαν θεμέλιους λίθους για το κίνημα του Art Nouveau, το όποιο και άνθισε σε όλη την Ευρώπη στις αρχές του 20ου αιώνα. Ο Georg Jensen, ένας γλύπτης και αργυροχόος, έγινε ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους Σκανδιναβούς μεταλαμπαδευτές του στυλ Nouveau, ενώ προηγούμενα σχέδια του brand για δημιουργίες από ασήμι, παρέμειναν πρότυπα του κινήματος. Η ευρέως διαδεδομένη Συλλογή της Αμπέλου σχεδιάστηκε το 1918. Κατάφερε να δημιουργήσει ένα καινοτόμο διακοσμητικό σύμβολο, που αποδείχτηκε πως συμπληρώνει φυσικά το Jardiniere, το οποίο σχεδιάστηκε λίγα μόνο χρόνια νωρίτερα, προσφέροντας μια πρώτη ιδέα για το αυξανόμενο ενδιαφέρον που επέδειξε ο Jensen στο μοτίβο της αμπέλου.

 

Grid image showing the Jardiniere 1505 in Sterling Silver, tools for craftsmanship and production of the Jardiniere

ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥΣ ΑΡΓΥΡΟΧΟΟΥΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.

Ο Georg Jensen είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αργυροχόους σε όλον τον κόσμο. Αρχικά, εκπαιδεύτηκε ως γλύπτης και χρυσοχόος, αλλά σύντομα ξεκίνησε να εφαρμόζει τα ταλέντα του σε δημιουργίες από ασήμι. Αναπτύσσοντας την δική του εκδοχή του πλούσια διακοσμημένου στυλ στις αρχές του 20ου αιώνα, ήταν ο πρώτος που θόλωσε τα όρια μεταξύ της καλλιτεχνικής έκφρασης και τεχνικής δεξιότητας.

Πίστευε πως και τα δύο ήταν εξίσου σημαντικά και το ένα βοηθούσε στην εξέλιξη του άλλου. Αρχικώς είχε επηρεαστεί ιδιαίτερα από το διάσημο ρεύμα Art Nouveau, ωστόσο στη συνέχεια καθιέρωσε το δικό του στιλ, χρησιμοποιώντας έντονες γλυπτικές γραμμές, έχοντας μία φυσική αίσθηση των υλικών του. Το πάθος και η δουλειά του συνεχίζουν να εμπνέουν και να επηρεάζουν. Πλέον το όνομα Georg Jensen αποτελεί συνώνυμο του άριστου καλλιτεχνικού σχεδιασμού.

 

Image of the masterpiece Jardiniere 1505 in Sterling Silver containing flowers. Designed by Georg Jensen

“To Jardiniere συμβολίζει τα πολλά διαφορετικά και ταυτόχρονα μοναδικά χαρακτηριστικά που περνούν από γενιά σε γενιά στο εργαστήριο μας στην Κοπεγχάγη. Είναι τα ίδια χαρακτηριστικά που παραμένουν ζωντανά σήμερα και στων οποίων τη διατήρηση είμαστε αφιερωμένοι.”

Georg Jensen Chief Creative Officer

Nicholas Manville

Created with Lunacy