Τηλεφωνικές παραγγελίες: 210 32 29 688 - 210 68 38 521 - 210 89 85 507    Αναζήτηση παραγγελίας
0

Tureen 270 designed 100 years ago, brought back to life

 

EΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ ΑΠΟ ΑΣΗΜΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ
– GEORG JENSEN’S TUREEN 270

 

Την άνοιξη του 2019, ο Georg Jensen επανακυκλοφορεί με ιδιαίτερη περηφάνια το εξαιρετικό έργο Tureen 270, το οποίο σχεδιάστηκε από τον ίδιο τον Georg Jensen το 1918, όντας ο κύριος αργυροχόος τότε. Συγχωνεύοντας την σχολαστική δεξιοτεχνία, με τα πολύτιμα υλικά και την πλούσια κληρονομιά του Σκανδιναβικού σχεδιασμού, αυτό το εκπληκτικό κομμάτι – το οποίο είχε κατασκευαστεί αρχικά πριν 100 χρόνια - τώρα ζωντανεύει και πάλι.

Τo σχέδιo του Tureen 270 ανακαλύφθηκε και πάλι στην ιστορική αρχειοθήκη του Georg Jensen και αποτελεί ένα εξαιρετικό κομμάτι τέχνης που επαναφέρει και πάλι τον σχεδιασμό Art Nouveau, με έντονα διακοσμημένο κορμό και προβολή διάφορων στοιχείων της φυσικής χλωρίδας.

 

 

 

Το Tureen είναι κατασκευασμένο στο χέρι από φίνο ασήμι και ταλαντούχους δεξιοτέχνες, στο εργαστήριο του Georg Jensen στην Κοπεγχάγη της Δανίας. Χρειάστηκαν να διατεθούν πάνω από 1.000 ώρες προκειμένου, η αφιερωμένη σε αυτό εξειδικευμένη ομάδα, να δημιουργήσει αυτό το αριστούργημα, φέρνοντας και πάλι στην επιφάνεια αρχαίες τεχνικές, όπως η σφυρηλάτηση με το χέρι, το σμίλευμα και η οξείδωση.

Η δημιουργία του Tureen χρειάζεται 128 χειροποίητα καλούπια, τα οποία ανακατασκευάστηκαν από εξειδικευμένους τεχνίτες του Georg Jensen, χρησιμοποιώντας φωτογραφίες, σκίτσα και χειροποίητα καλούπια από την αρχή του περασμένου αιώνα. Η κορυφή στο καπάκι έχει το σχήμα μπουκέτου με στοιχεία της φύσης: φύλλα, κλαδιά και λουλούδια, όπως οι μανόλιες, οι καμέλιες, υάκινθοι αμπελιών, καμπανούλες, παπαρούνες και άλλα.

Το αποτέλεσμα είναι ένα εξαιρετικό σκεύος σερβιρίσματος με την χαρακτηριστική Georg Jensen εμφάνιση, φέροντας φυσικά στοιχεία Art Nouveau και μια εντυπωσιακή βαθιά λάμψη.

 

 

“Το Tureen 270 είναι ένα κομψό, μοναδικό κομμάτι, το οποίο επιδεικνύει τον απίστευτο βαθμό δημιουργικότητας, κληρονομιάς και δεξιοτεχνίας, τα οποία κυριαρχούν στον οίκο Georg Jensen από την ίδρυση του το 1904. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, κομμάτια που στηρίζονται σε αρχαίες παραδοσιακές τεχνικές και πολύτιμα υλικά, ενώ προωθούν το όραμα και τη μακροβιότητα, αποτελούν βασικά γνωρίσματα της συλλογής μας, προκειμένου η τελευταία να συγχρονίζεται με τη μοντέρνα πραγματικότητα“ – όπως λέει ο Nicholas Manville, Chief Creative Officer στο Georg Jensen.

 

 

 

Το Tureen 270 χαρακτηρίζεται από σφυρηλατημένη επιφάνεια, οξείδωση και στοιχεία floral. Η τεχνική που ξεχωρίζει στο τελικό μοντέλο είναι τα χαρακτηριστικά σημάδια από τα σφυριά, που καλύπτουν ολόκληρο το σώμα. Αυτή η τεχνική είναι που εξασφαλίζει την απαλή αντανάκλαση του φωτός στο ασήμι και δημιουργεί ένα γκριζωπό λαμπύρισμα, το οποίο ο Georg Jensen είχε συσχετίσει με το φεγγαρόφως. Επιπλέον, η οξείδωση, προσθέτει μια ιδιαίτερη αίσθηση και βάθος στα διακοσμητικά στοιχεία που ζωντανεύουν τα floral χαρακτηριστικά.

 

 

 

Ο Georg Jensen ίδρυσε την εταιρεία του το 1904, όταν το ρεύμα Art Nouveau άνθιζε στην Ευρώπη, σαν αντίδραση ενάντια στην αυξανόμενη, άψυχη μαζική παραγωγή.

Το ρεύμα Art Nouveau – La Belle Époque, χαρακτηρίζεται από μία έντονη εξιδανίκευση του ωραίου. Μια επιθυμία δημιουργίας καλλιτεχνικού σχεδίου βασισμένου στην εξαιρετική δεξιοτεχνία, με έντονη έμπνευση από τα σχήματα και τις φόρμες της φύσης και της άγριας ζωής. Εκεί βρήκε ο Georg Jensen την έμπνευση του νιώθοντας ένα με τη φύση, πιθανότατα λόγω της ανατροφής του στο ειδυλλιακό χωριό Raadvad, βόρεια της Κοπεγχάγης.

 

 

 

 

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι επιτακτική η ανάγκη να κρατήσουμε ζωντανές τις αρχαίες καλλιτεχνικές παραδόσεις και με πλήρη συνείδηση προχωράμε στην διάθεση των αριστουργηματικών σχεδίων από το αρχείο μας, στους αργυροχόους, προκειμένου εκείνοι να αποκτήσουν την απαραίτητη γνώση και έμπνευση που οδηγεί στην τελειότητα.

 

 

 

 

Το πιο απαιτητικό στοιχείο του Tureen 270 είναι το floral καπάκι του. Κάθε λεπτομέρεια είναι χειροποίητη και ανακατασκευασμένη με βάση σχέδια και εικόνες του ιστορικού μας αρχείου. Αποδείχτηκε μια εξαιρετικά απαιτητική διαδικασία ακόμα και για τους πιο έμπειρους και ικανούς αργυροχόους του Georg Jensen. Έξαλλου, αυτές οι διακοσμητικές λεπτομέρειες, σε συνδυασμό με το γενναιόδωρο μέγεθος και τις ογκώδης καμπύλες είναι που κάνουν το Tureen 270 ένα κομμάτι ιδιαίτερα σύνθετης κατασκευής.

 

 

 

SEE GEORG JENSEN SILVER MASTERPIECES

Τα αριστουργήματα του Georg Jensen είναι άξια του ονόματος τους. Παρουσιάζουν το υψηλότερο επίπεδο δεξιοτεχνίας και σχεδιασμού. Κομμάτια από ασήμι που κερδίζουν την εκτίμηση στο σήμερα και περνάνε από γενιά σε γενιά για να γίνουν ανεκτίμητα οικογενειακά κειμήλια.

 


 

Created with Lunacy